03 Nov
03Nov

I en digital verden trenger vi passord til det meste
For å beskytte dine kontoer og din data trenger du passord til alle dine kontoer, telefon, PC etc. Og det er ikke lurt å bruke det samme passordet overalt, men utfordringen da er at vi plutselig sitter med hundrevis av passord som vi skal prøve å holde styr på. Noen kontoer krever i tillegg spesialtegn, et visst antall store og små bokstaver og siffer i ulike kombinasjoner – noe som er positivt da passordene blir sterkere og vanskeligere for å gjette, men samtidig vanskeligere å huske på.

Lag systemer for passordene
En bra måte for å huske på passordene er å lage et system for hvordan du setter sammen passord til forskjellige steder. For eksempel at første og siste bokstav alltid er liten og den samme, at den andre og nest siste bokstaven alltid er stor, at det deretter følger to tall og at det er noen kobling til siden du logger inn på. Det er også viktig at man har et system og lagrer passordene et trygt sted. Her finnes det mange programmer hvor man sikkert kan oppbevare passord eller å helt enkelt skrive ned alle passord i en notatbok som man oppbevarer trygt – og ikke minst holder oppdatert i takt med att passordene blir forandret.

Hva om man glemmer et viktig passord?
Ofte får man mulighet å gjenopprette glemte passord, men noen ganger kan det være utfordrende. Store selskaper som Facebook og Google er nesten ikke til å få tak i og hvis ikke man har tilgang på e-posten eller telefonnummeret til som ble registrert som gjenopprettingsadresse så blir det fort veldig vanskelig å komme åt dataen sin. Mange opplever også å skulle ta i bruk en gammel PC, men har glemt passordet eller PIN-koden for å logge inn på maskinen. Ved oppdatering kan man bli nødt å oppgi sitt Microsoft-passord og ved bytte av telefon skal man huske på sitt Apple-ID eller Google-passord. Dette er passord som man sjeldent bruker og kan derfor være vanskelige å huske på.

Bitwarden er et eksempel på en gratis app som kan lastes ned på både PC/Mac, nettbrett og telefon og synke alle passord slik at man alltid har tillgang.

Sitter du fast og ikke får låst opp din enhet eller konto, ta kontakt så skal vi prøve å hjelpe deg!

Kommentarer
* E-posten vil ikke bli publisert på hjemmesiden.